Jak ukryć swój numer telefonu i dzwonić anonimowo?
Poradniki 30.09.2026

Nie zawsze chcesz, żeby Twój numer telefonu pojawił się na ekranie odbiorcy. Czasem po prostu wolisz zadzwonić anonimowo – i powodów może być całkiem sporo. Dobra wiadomość? Ukrycie numeru zajmuje dosłownie chwilę. Sprawdź, jak włączyć zastrzeżenie numeru w Plushu, czym jest usługa CLIR i czy korzystanie z niej coś kosztuje.
Jak działa zastrzeżenie numeru?
Na co dzień, gdy do kogoś dzwonisz, na ekranie odbiorcy wyświetla się Twój numer telefonu (o ile jego urządzenie obsługuje identyfikację połączeń). Jeśli jednak włączysz usługę CLIR (Calling Line Identification Restriction), zamiast numeru pojawi się komunikat w rodzaju „Numer prywatny” lub „Numer zastrzeżony”.
Brzmi jak peleryna niewidka dla telefonu? Trochę tak, ale tylko trochę. CLIR ukrywa numer przed odbiorcą połączenia, jednak nie oznacza całkowitej anonimowości. Zgodnie z przepisami Twój numer nadal będzie widoczny dla służb takich jak policja, straż pożarna pogotowie, straż miejska.
Warto pamiętać również o jeszcze jednej rzeczy. Jeśli osoba, do której dzwonisz, nie odbierze telefonu, nie będzie mogła po prostu oddzwonić, ponieważ nie zobaczy Twojego numeru. Jeżeli zależy Ci na szybkim kontakcie, miej to na uwadze.
Co to jest CLIR?
CLIR (Calling Line Identification Restriction) to usługa, która ukrywa Twój numer telefonu przed osobą, do której dzwonisz. Pozwala zarządzać tym, czy Twój numer będzie wyświetlany odbiorcy. To przydatne rozwiązanie, jeśli chcesz mieć większą kontrolę nad tym, jakie informacje udostępniasz podczas rozmowy telefonicznej.
Ciekawostka: CLIR i CLIP wywodzą się bezpośrednio z cyfrowych sieci stacjonarnych ISDN, które standardy rodziły się w latach 80. GSM to przejął i rozpropagował w latach 90. Dziś jest standardowym elementem usług oferowanych przez większość operatorów i działa niezależnie od modelu telefonu, o ile urządzenie oraz sieć obsługują tę funkcję.
Zobacz też: Kto do mnie dzwoni? Czyli jak sprawdzić nieznany numer telefonu
Jak ukryć numer telefonu w Plushu?
W Plushu masz dwie możliwości. Możesz ukryć numer tylko podczas jednego połączenia albo włączyć zastrzeżenie na stałe. Wybór zależy od tego, czy chcesz działać incognito tylko od czasu do czasu, czy planujesz częściej korzystać z tej funkcji.
Jak ukryć numer jednorazowo?
Jeśli chcesz ukryć numer tylko przy jednym połączeniu, nie musisz zmieniać żadnych ustawień telefonu. Wystarczy wpisać przed numerem odbiorcy kod #31# i dopiero wtedy nacisnąć przycisk połączenia.
A gdy skończysz zabawę w tajemniczego rozmówcę? Wszystko wraca do normy. Kolejne połączenia będą już wykonywane z widocznym numerem. Jeżeli natomiast chcesz ponownie pokazywać numer po wcześniejszym wyłączeniu identyfikacji, możesz użyć kodu *31#.
Jak ukryć numer telefonu na stałe?
Jeśli wiesz, że z ukrytego numeru będziesz korzystać częściej, możesz włączyć zastrzeżenie na stałe. W większości telefonów znajdziesz tę opcję w ustawieniach połączeń. W zależności od modelu może nazywać się np. „Wyślij moje ID”, „Prezentacja numeru” albo „Blokada identyfikacji numeru”.
Nie możesz znaleźć tej funkcji? Bez obaw. Nazwy i lokalizacja ustawień różnią się w zależności od producenta telefonu oraz wersji systemu. Zdarza się też, że nie wszystkie urządzenia obsługują tę opcję lub współpracują z nią w taki sam sposób. Jeśli masz wątpliwości, sprawdź ustawienia swojego telefonu lub skontaktuj się z operatorem.
Sprawdź: Kody USSD – jak działają i do czego służą?
Jak wyłączyć zastrzeżenie numeru?
Zastrzeżenie numeru włączone w opcjach telefonu możesz wyłączyć w tym samym miejscu. W przypadku jednorazowych kodów zastrzeżenie po zakończeniu połączenia automatycznie przestaje być ważne, domyślnie numer znów będzie prezentowany.
Jeżeli nie możesz włączyć CLIR w ustawieniach telefonu, nie musi to oznaczać problemu z urządzeniem. Dostępność tej funkcji może zależeć od ustawień usługi po stronie operatora. W takiej sytuacji sprawdź status CLIR na swoim numerze lub skontaktuj się z operatorem.
Jak sprawdzić, czy mój numer jest zastrzeżony?
Jeżeli nie masz pewności, czy CLIR jest aktywny na Twoim numerze, wpisz kod *#31# i naciśnij przycisk połączenia. Na ekranie pojawi się komunikat z aktualnym statusem usługi, np. informacją, czy blokada wyświetlania numeru dzwoniącego jest włączona czy wyłączona. Możesz też wykonać próbne połączenie na drugi telefon. Jeśli zamiast Twojego numeru wyświetli się komunikat w stylu „Numer prywatny” lub „Numer zastrzeżony”, zastrzeżenie działa prawidłowo.
Czy zastrzeżenie numeru jest płatne?
Nie komplikuj! Samo to, że usługa CLIR znajduje się w cenniku, nie oznacza jeszcze, że musisz za nią płacić. W ofertach Plusha na kartę i abonamentowych zastrzeżenie numeru oraz jego włączenie i wyłączenie są zazwyczaj bezpłatne.
FAQ - najczęściej zadawane pytania o to jak ukryć numer telefonu
Czy mogę ukryć numer tylko podczas jednego połączenia?
Tak. Wystarczy przed numerem telefonu wpisać kod #31#, a następnie wykonać połączenie. Przy kolejnych rozmowach Twój numer będzie ponownie widoczny.
Czy mogę na stałe ukryć swój numer telefonu?
Tak. W większości smartfonów możesz włączyć zastrzeżenie numeru w ustawieniach połączeń. Nazwa tej opcji może się różnić w zależności od producenta telefonu i wersji systemu.
Czy osoba, do której dzwonię, zobaczy mój numer?
Nie. Jeśli zastrzeżenie numeru jest aktywne, na ekranie odbiorcy zamiast numeru pojawi się komunikat, np. „Numer prywatny” lub „Numer zastrzeżony”.
Czy połączenie z zastrzeżonego numeru jest całkowicie anonimowe?
Nie. Numer jest ukryty przed odbiorcą połączenia, ale nadal może być widoczny dla uprawnionych służb, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Jak sprawdzić, czy zastrzeżenie numeru działa?
Najłatwiej zadzwonić na drugi telefon, do którego masz dostęp. Jeśli zamiast Twojego numeru wyświetli się komunikat „Numer prywatny” lub „Numer zastrzeżony”, funkcja działa prawidłowo.
Czy zastrzeżenie numeru w Plushu jest płatne?
W ofertach Plusha na kartę i abonamentowych zastrzeżenie numeru oraz jego włączenie i wyłączenie są zazwyczaj bezpłatne. Aktualne informacje zawsze znajdziesz w cenniku swojej oferty.



